Ohlédnutí za 15. výroční mezinárodní konferencí SAK

16.09.2024

První zářijový týden, ve dnech 3.-4.9., proběhla tradiční odborná mezinárodní konference SAK „Kvalita a bezpečí zdravotní péče“. Letošní polokulatý patnáctý ročník s tematickým zaměřením „Medicína mocná, medicína riziková“ se soustředil především na téma perioperační péče z hlediska bezpečnosti a kvality a navázal tak na probíhající výzkumnou část projektu SAFEST (https://safestsurgery.eu/project).

První den konference v gesci Spojené akreditační komise byl pořádán tradičně v hotelu Pyramida na pražském Břevnově. Dopolední plenární zasedání otevřela svou zdravicí předsedkyně Zdravotního výboru PSP ČR paní MUDr. Zdenka Němečková Crkvenjaš, MBA a pan primátor Hlavního města Prahy a místopředseda zmíněného Výboru pan doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc. Oba převzali záštitu nad pořádanou akcí. Ředitelka instituce Avedis Donabedian Research paní Carola Orrego představila projekt SAFEST, na kterém SAK participuje s vybranými nemocnicemi v ČR. Dále proběhl diskuzní příspěvek pana ředitele FN Hradec Králové MUDr. Hermana nad otázkami k narůstající administrativní zátěží zdravotnických pracovníků. Dalším v pořadí byl dr. Hodyc z Advance Healthcare Management Institute s velmi přínosným příspěvkem o přípravě pacientů na plánovanou operaci, v návaznosti na to představila antibiotický program a stewardship prof. Žemličková z Národní referenční laboratře pro ATB. Krizové řízení a zkušenosti se střelcem byl představen Mgr. Slámou z Univerzity Karlovy, MUDr. Skalina z Košické nemocnice sdílel zkušenosti z první akreditace SAK ve svém zařízení a dr. Klugar z Metodického centra NIKEZ nás seznámil s nejnovějšími projekty a daty, které toto centrum shromažďuje a vyhodnocuje.

Odpolední bloky pokrývaly oblasti perioperační péče se zástupci SAK, zdravotnických záchranných služeb a fakultních nemocnic. Další navazující témata se zabývala antibiotickou problematikou, ošetřovatelskou dokumentací a propouštěcími zprávámi a v neposlední řadě se zmínila také problematika zavádění nových NIS. Druhá sekce byla velice různorodá a obnášela témata neziskových platforem, problematiku tlumočení – a to od zkušeností nemocnic, přes zástupce Komory soudních překladatelů až po právnické pokrytí – a dále se jednalo o témata rize praktická v oboru práv pacientů v kontextu práce ombudsmana, simulačního vzdělávání v psychiatrii, zkušenosti peera s oblastí kvality v psychiatrii a také praktických dovedností v oblasti canisterapie.

Druhý den se nesl ve znamení technologií a byl plně v gesci našich partnerů z České společnosti biomedicínského inženýrství a lékařské informatiky ČLS JEP, kterým tímto děkujeme, že na každoroční konferenci participují. Letošní zaměření na aspekty umělé inteligence a kyberbezpečnosti mělo pozitivní ohlasy, stejně tak na odpolední kazuistický kulatý stůl zaměřen na jurisdikci ve zmíněných oblastech.

Děkujeme všem účastníkům konference za přítomnost a dotazy, všem přednášejícím za jejich perfektní příspěvky a předávané zkušenosti a partnerům konference za podporu. Budeme se těšit na další setkání příští rok.

Rádi bychom Vás požádali o vyplnění ankety pro přípravu dalšího ročníku:

 Anketa ZDE

 Evaluace příspěvků ZDE

 

Děkujeme. Tým SAK.