STANDARDY NUTRIČNÍ PÉČE
19.10.2006
Projekt Standardizace nutriční péče v domovech důchodců si klade za cíl zvýšil kvalitu poskytovaných služeb v domovech důchodců v České republice v souladu s platnými právními předpisy a dokumenty. V úterý 26. září 2006 pořádala společnost Nutricia v pražském hotelu Olympie odbornou konferenci, na které tento projekt představila. Konference rovněž poukázala na klíčové aspekty procesu standardizace v těchto zařízeních.
Kvalifikované řešení výživy klientů v domovech důchodců je komplexní činností, která zvyšuje úroveň poskytovaných služeb a přináší výrazné zlepšení kvality života seniorů. Pozitivně ovlivňuje jejich nutriční stav, vede ke zlepšení jejich psychické a fyzické kondice a soběstačnosti a snižuje zdravotní komplikace. Na podkladě našich i zahraničních studií lze dokladovat významné snížení nákladů na péči o seniora v dobrém nutričním stavu.
Projekt Standardizace nutriční péče v domovech důchodců je pilotním projektem programu pro klinickou výživu NUTRICEPT, jehož hlavním cílem je podpora rozvoje klinické výživy a zvyšování úrovně nutriční péče o pacienty či klienty v České republice. Program je realizován ve spolupráci s předními českými odborníky v oblasti klinické výživy - Společností pro klinickou výživu a intenzivní metabolickou péčí (SKVIMP) a Českou asociací sester (ČAS) - sekce nutričních terapeutek.
ZÁKLADNÍ FAKTA
Starší populace představuje skupinu obyvatel, jejíž nutriční stav je často neuspokojivý, neboť je ovlivňován celou řadou faktorů, jako jsou fyziologické a sociální změny spojené se stárnutím, výskyt chronických chorob, užívání léků a snížená mobilita (Morley, 1995). Fyziologické změny způsobené stárnutím mohou ovlivňovat nutriční potřeby a starší lidé jsou ve zvýšeném riziku nutričního nedostatku, neboť nejsou často schopni dostatečně pokrýt své nutriční potřeby (Guigoz a ost., 1996).
Ze zahraničních studií lze získat podložené informace o tom, že problém nedostatečné výživy u starší populace je velmi závažný. Senecův evropský průzkum sice ukázal nízký výskyt malnutrice (malnutrice - "špatný stav výživy" - stav k němuž dochází, pokud je příjem základních energetických substrátů bílkovin nižší než jejich potřeba) mezi staršími zdravými jedinci, kteří trvale žijí doma, na straně druhé ale uvádí, že malnutrice provázená úbytkem mikronutrientů představuje velmi zásadní problém u seniorů ve špatném zdravotním stavu (Sobotka, 2004). Podíl podvyživených mezi seniory umístěnými v ústavních zařízení se podle různých zahraničních studií značně liší a pohybuje se mezi 15 až 60 % v závislosti na použitých metodách a charakteristikách sledovaných jedinců (Salva a Pera, 2001).
DŮSLEDKY NEDOSTATEČNÉ VÝŽIVY SENIORŮ
Mezi hlavní důsledky nedostatečné výživy patří úbytek svalové hmoty, potlačení imunitních funkcí a oslabení reparačních procesů při obnově poškozených tkání, které se projeví sníženou svalovou silou a oslabením dechového svalstva (sklon k bronchopulmonálním infekcím), častějším výskytem infekcí a vyšším rizikem vzniku proleženin i jejich zhoršeným hojením. Špatná výživa navíc vede k poklesu krevních bílkovin a snižuje tak účinnost léků, které se v krvi na bílkoviny váží, například antibiotik, čímž se zvyšuje jejich spotřeba. Konečným důsledkem nedostatečné výživy seniorů je zhoršen í jejich funkčního stavu, provázeného poklesem aktivity a sníženou soběstačností, které zhoršují kvalitu života seniorů. Tento stav je spojen s horší léčebnou prognózou a vede ke zvýšení mortality a morbidity.
ŘEŠENÍ NEDOSTATEČNÉ VÝŽIVY SENIORŮ
Řešením nedostatečné výživy seniorů je systematické posuzování výživového stavu každého klienta v ústavní péči a příslušná úprava stravy, popřípadě včasné nasazení prostředků enterální klinické výživy (enterální klinická výživa - podávání farmaceuticky připravených výživných roztoků do trávícího traktu). Podle průzkumu uskutečněného na začátku minulého roku mezi stovkou lékařů, členů Společnosti pro klinickou výživu a intenzivní metabolickou péči (SKVIMP), se však plošné posuzování výživového stavu pacientů děje jen v 16% českých zdravotnických zařízení, 62 % zařízení ho provádí nahodile, 22 % vůbec.
Ještě méně uspokojivá je situace v domovech důchodců, kde se systematické posuzování výživového stavu klienta v současné době neprovádí.
PŘÍNOSY STANDARDIZACE NUTRIČNÍ PECE, V DOMOVECH DŮCHODCŮ
Projekt Standardizace nutriční péče v domovech důchodců je zaměřen na zvýšení kvality nutriční péče v domovech důchodců v České republice. Pilotně byl realizován po dobu zhruba jednoho roku (2005/2006) ve třech pražských domovech důchodců (DD Malešice, DD Zahradní město, DD Chodov) na základě iniciativy ředitelů těchto zařízení.
Pod vedením odborného garanta - nutriční terapeutky Tamary Starnovské, RNT (RNT - registrovaná nutriční terapeutka) členky České asociace sester (ČAS) a místopředsedkyně sekce nutričních terapeutek - byly vypracovány a v šesti modulech postupně aplikovány do každodenní praxe podrobné postupy, které se opírají o platné právní předpisy a všeobecně uznávané právní dokumenty (Mezinárodní akreditační standardy /JCI/, Národní akreditační standardy /SAK ČR/, Zavádění standardů kvality sociálních služeb do praxe /MPSV, 2002/ a zákon 108/2006 o sociálních službách, /MPSV, 1.1.2007/J. Každý standard kromě detailního popisu obsahuje i metodiku naplnění a tzv. indikátory standardů, což jsou měřitelné položky, jejichž naplnění se při vlastní inspekci posuzuje. Přezkoumání odborné správnosti standardizačního procesu proběhlo za přítomnosti člena Spojené akreditační komise ČR (SAK ČR) MUDr. Františka Vlčka. Nástroje pro posuzování výživového stavu klientů a vhodné ukazatele účinku nutriční terapie byly upraveny ve spolupráci se Společností pro klinickou výživu a intenzivní metabolickou péči (SKVIMP) Vytvoření standardu nutriční péče a jeho zavedení do praxe ve výše uvedených zařízeních umožňuje účinně identifikovat a následně adekvátně uspokojovat nutriční potřeby klientů zařízení. Systematizace nutriční péče . klade vysoké nároky na odbornou erudici a systematické vzdělávaní poskytovatelů těchto služeb, zvyšuje však také jejich zájem o danou problematiku i kvalitu poskytované péče. Systematické posuzování výživového stavu každého klienta a příslušná úprava stravy pozitivně ovlivňuje nutriční stav klientů, stabilizuje a zlepšuje jejich psychickou i fyzickou kondici a zvyšuje tak soběstačnost seniorů. Řízená výživa klientů se u nich projevuje tendencí k nižšímu výskytu proleženin i jejich rychlejšímu hojení.
Na podkladě řady zahraničních a několika českých studií, které jasné dokumentují vztah mezi nutričním a celkovým zdravotním stavem klientů, lze předpokládat i snížení nákladů vynaložených na péči o klienta v dobrém nutričním stavu. Standardizace procesů umožňuje zařízením efektivněji využívat stávající zdroje. Z hlediska právní ochrany (risk managementu) poskytuje standardizace péče domovům důchodců garanci odborné správnosti a vysoké kvality poskytovaných služeb ve formě písemně jasně zdokumentovaných postupů.
Projekt Standardizace nutriční péče v domovech důchodců je pilotním projektem programu pro klinickou výživu NUTRICEPT, jehož hlavním cílem je podpora rozvoje klinické výživy a zvyšování úrovně nutriční péče o pacienty či klienty v České republice. Program je realizován ve spolupráci s předními českými odborníky v oblasti klinické výživy - Společností pro klinickou výživu a intenzivní metabolickou péči (SKVIMP) a Českou asociací sester (ČAS) - sekce nutričních terapeutek.
VYUŽITÍ PROJEKTU STANDARDIZACE NUTRIČNÍ PÉČE V DOMOVECH DŮCHODCŮ
Program NUTRICEPT nabízí projekt jako účinný a v praxi prověřený nástroj těm domovům důchodců, které mají zájem o zavedení standardu nutriční péče do své každodenní praxe.
Foto popis| ilustrační foto